Sound & Multimedia 1 Posted January 12, 2018 Witam Od kilku miesięcy posiadam własną działalność gospodarczą. Zajmuję sie sprzedawaniem usług w zakresie wynajmu sprzętu audio na imprezy dyskoteki wesela; nagraniami dźwiękowymi na planach filmowych oraz nagraniami różnych spotkań biznesowych (konferencje, posiedzenia rad nadzorczych); oraz oprawą muzyczną imprez okolicznościowych. Posiadam sporo sprzętu, bardzo profesjonalnego. Zastanawiam się jak najlepiej mogę wypromować moją firmę, trafić do klientów, niewielkim kosztem. Jest bardzo dużo serwisów które oferują reklamę typu banner ( niestety nie jest to tanie). Obawiam sie że darmowe ogłoszenia na portalach społecznościowych nie są wystarczającym miejscem na reklamę. Jest wiele opcji reklamy i promocji firmy, prawie wszystkie sporo kosztują, no i nie wiadomo czy przyniosą zamierzony skutek. Jakie waszym zdaniem są najlepsze metody reklamy firmy świadczącej usługi z nagrań dźwiękowych oraz oprawy muzycznej imprez okolicznościowych??? Chciałbym promować swoje usługi ( nagrania dźwiękowe spotkań, konferencji itp) dla firm które potrzebują takich nagrań. Jak najlepiej do nich trafić aby zachęcić moją ofertą? Dziękuję za wszystkie pomocne komentarze. 0 Share this post Link to post
Użytkownik 21 Posted January 12, 2018 Najlepiej inwestycja na poziomie Google Adwords. Trafisz bezpośrednio do głowy klientów. 1 Share this post Link to post
Sound & Multimedia 1 Posted January 12, 2018 2 minuty temu, BOSS napisał: Najlepiej inwestycja na poziomie Google Adwords. Trafisz bezpośrednio do głowy klientów. Jakie sa koszty? 0 Share this post Link to post
artur 0 Posted January 14, 2018 @Sound & Multimedia płacisz tylko za wejścia na twoją stronę. np 40gr 0 Share this post Link to post
BiznesGenius676 0 Posted January 16, 2018 Ja polecam Google adwords i facebooka. To najlepsze formy promocji. 0 Share this post Link to post
Magdaa 0 Posted January 19, 2018 FB i AdWords z tego, co się orientuję trzeba dobrze ustawić, bo można przepalić środki. Potwierdzacie to? 0 Share this post Link to post
Visualay 2 Posted January 19, 2018 Facebook ograniczył dostępy do promocji... Także nie polecam, adwords jak najbardziej lub po prostu firma która Ci pomoże dobrze wypozycjonować Twoją stronę 0 Share this post Link to post
romankali 0 Posted February 6, 2018 Dobrze i tanio to nie idzie w parze. Siedzę w IT od 10 lat i powiem adwords to szybka metoda pozycjonowania ale wymaga sporych nakładów pieniężnych. Zapewne zapytasz jak dużych. Otóż im więcej włożysz tym większe szanse że ktoś Cię odnajdzie w internetowym gąszczu. Pamiętaj też żeby nie przeinwestować bo adwordsy trzeba umieć ustawić i można sporo pieniędzy wtopić nie osiągając zamierzonego rezultatu. 0 Share this post Link to post
andrzej1456 1 Posted February 10, 2018 Zgadam się. Jak nie znasz się na AdWords to lepiej nie kombinować samemu, można przepłacić a i tak nie wypromujesz się. Ja proponuję ustawić dobrze stronę pod SEO a następnie przejść do pozycjonowania i promowania na fb. Może nagraj jakiś film o swoim sklepie i wrzuć na youtube z linkiem, polinkuj trochę w sieci, pododawaj się do katalogów i ogłoszeń. Im więcej tym lepiej. Jak się przyłożysz to za 2, 3 miesiące powinno być widać efekty. Niestety jest to proces długofalowy, więc z dnia na dzień kokosów nie będzie ;). Powodzenia 0 Share this post Link to post
oasiaa 1 Posted February 16, 2018 (edited) Warto też pomyśleć o kanale na YT, ponieważ Google promuje wysoko swój serwis w wynikach wyszukiwania oraz strony, które mają jakąś wartość dodaną dla użytkowników (np. poradniki typu "Jak wyszpachlować ścianę?" ). Możesz zastanowić się, jakie pytania i problemy najczęściej mają Twoi klienci oraz jak to przełożyć na treść filmu i jego tytuł, żeby go dobrze wypozycjonować. Nie mam pojęcia, jakie to mogą być problemy, ale np. "Jak nagrać wideokonferencję?" (strzelam w ciemno teraz, nie bijcie ). Lub zrobić krótkie filmiki instruktażowe z poszczególnymi modelami, które masz u siebie, pokazujące, jak sprzęt wygląda, jak się go obsługuje, do czego jest najlepszy itd. Filmik zawsze działa lepiej na klienta niż zdjęcia. Grunt, żeby dobrze opatrzyć tytuł nazwą modelu i oczywiście w każdym przypadku zaznaczać, że u Ciebie można je znaleźć i odesłać do linku ze stroną sklepu w opisie. Edit: Teraz doczytałam, że świadczysz usługi, a nie prowadzisz sprzedaż, więc ten ostatni mój podpunkt można zmodyfikować jakoś Edited February 16, 2018 by oasiaa 0 Share this post Link to post
Sebastian L. 1 Posted February 16, 2018 Biorac pod uwage jaki sektor Pana firma obejmuje, to ja za to bardzo polecam nastepujace sposoby marketingu: - SEO (Search Engine Optimization). Ktos wpisuje w Google "sprzet audio", twoja strona jest pokazywana na 1szej stronie wyszukiwarki. Tanio da sie zrobic, nawet na Fiverr (tu na forum jest ktos kto robi tez, Servi-IT.pl cos takiego). - Marketing w radiach online/FM. Moze dla niektorych wydac sie glupie, ale co robi wlaszcicielka klubu nocnego przez caly dzien kiedy sprzata/przygotowuje sie na noc disco polo? Slucha muzyki, prawdopodobnie z radio. - Marketing email'owy. Znajdz kogos kto ma liste klubow, DJ'ow itp., i napisz im maila z emaila BIZNESOWEGO, jesli uzyje Pan prywatnego emaila, pewnie Pana zkresla. - Pochodz po barach, zapytaj sie pytanie na temat ich sprzetu, czy nie maja problemu itp itd. i potem jak temat pojdzie w dobra droge typu "no, wiem Pan, przydal by nam sie nowy sprzet", to atakuj Panie! - Zrob reklamy na OLX, Gumtree, Allegro, Sprzedajemy itp., warto bedzie! - Facebook (polaczone z Instagram oraz Messenger odrazu) Ads, Twitter Ads, Google AdWords, YouTube Ads, . Placi Pan za to zeby byly wyswietlane Pana uslugi. Jesli potrzebuje Pan wiecej informacji, prosze napisac prywatnie. Pozdrawiam, Sebastian Lipiński, Founder of GainPositivity 0 Share this post Link to post
europa-connections 1 Posted March 1, 2018 Witam, wielu komentatorów zamieściło tu bardzo trafne rady. Ja proponowałbym najpierw zastanowić się nad czymś takim: jeśli oferuję do wynajmu sprzęt audio - to jestem przedsiębiorcą! I dlatego powinienem się zastanowić co muszę przedsięwziąć żeby mój biznes funkcjonował, żeby funkcjonował dobrze. Czyli nie obejdzie się bez czegoś takiego jak MARKETING! Czy w ogóle wiem co to takiego? Jakie są rodzaje marketingu i które z nich wchodzą dla mnie w grę? Rzuć okiem na hasło Marketing na Wikipedii! A potem zastanów się kto jest Twoją grupą docelową? Jeśli jesteś np. koło Rzeszowa - czy ma sens reklama w Szczecinie? Bądziesz woził swój sprzęt kilkaset kilometrów na np. jedną dyskotekę? A jeśli wesela - to dlaczego nie pogadać z proboszczami okolicznych parafii? Albo znaleźć kogoś w Urzędzie Stanu Cywilnego? I wtedy CELOWO kontaktować potencjalnych klientów? Dyskoteka np. na wsi? Ktoś ją organizuje! Znajdź go zanim dyskoteka będzie miała miejsce. I zaproponuj umowę na 2-3 lata - za rok też będą organizowali dyskoteki. Jak widzisz - aż takie trudne to nie jest. Jeśli weźmiesz pod uwagę (i z góry pogodzisz się z tym !!) że 3/4 Twoich starań mimo wszystko nie przyniesie spodziewanych efektów - jesteś na dobrej drodze. Ta 1/4 która ma szanse na powodzenie musi być tylko wystarczająco duża... życzę Ci dużo powodzenia! europa-connections 0 Share this post Link to post
karolmien 1 Posted April 27, 2018 Ja bym jednak poszedł w tego AdWordsa, bo nawet jak coś źle będzie ustawione to i tak masz limit pieniężny jaki możesz zużyć więc to nie jest coś takiego że będzie Ci ściągać nie wiadomo ile pieniędzy. Ustalasz limit i nie przekroczy. Poza tym przez AdWordsa bardzo łatwo dotrzeć do klientów, bo większość osób sprawdza tylko pierwszą stronę po wpisaniu więc nawet jak twoja reklama będzie na trzeciej pozycji to masz szansę przyciągnąć klientów. 0 Share this post Link to post
Cent 1 Posted May 4, 2018 A co sądzicie o reklamie zewnętrznej? Mam na myśli baner,ściankę lub flagę reklamową,ale to trzeba mieć biuro czy też lokal reprezentatywny... Chodzi mi o takie coś jak mają w ofercie na tej stronie https://www.retio.pl 1 Share this post Link to post
oasiaa 1 Posted May 4, 2018 To może być ok, jeśli prowadzisz działalność w konkretnym rejonie, inaczej trafisz do raczej małej grupy odbiorców. Lokalu nie trzeba mieć, wystarczy strona www. 0 Share this post Link to post
oasiaa 1 Posted May 27, 2018 Reklamy na social media podobno dość ładnie konwertują. Z firmą nie miałam do czynienia, wiem, że często wirtualne asystentki ogarniają takie rzeczy. 0 Share this post Link to post
Ddroz 0 Posted July 30, 2018 Bardzo popieram wszelkie działania networkingowe, które nie tylko budują kontakty między przedsiębiorcami, ale właśnie tworzą lokalną reklamę firmy. Dla nieznających tematu podsyłam małe wyjaśnienie: https://eu-eu.eu/networking-w-biznesie-co-to-jest-na-czym-polega-networking-biznesowy/ Myślę, że członkostwo w klubie biznesowym to duży krok w stronę rozwoju firmy. 0 Share this post Link to post
Michał Jezierski 0 Posted July 31, 2018 Musisz znać swoją grupę docelową i wiedzieć, z jakich kanałów komunikacji korzystają. Wówczas dobierzesz skuteczne działania reklamowe. Może być to FB, adwordsy, ogłoszenia, polecenia, albo coś zupełnie innego. Bez znajomości klientów będziesz strzelał ślepo, przez co działania reklamowe będą drogie i mało skuteczne. 0 Share this post Link to post
Navig 0 Posted August 25, 2018 Można albo dobrze, albo tanio. Nigdy nie rozumiałem, czemu ktoś chce promować firmę żeby zarabiać znacznie więcej niż obecnie ale gotów jest zapłacić grosze. 0 Share this post Link to post
premiumdigital.pl 0 Posted September 28, 2018 Najlepszy sposób to odpowiednio zbudowana strona internetowa, bezpośrednio trafiająca tematem i stylem do grupy odbiorców do których celujesz oraz prawidłowe jej wypozycjonowanie, bez którego widoczność w internecie będzie znikoma. Projektujemy i tworzymy strony internetowe w Łodzi. Gwarantujemy dobre ceny i najnowsze rozwiązania. Rozwijaj swoją firmę i pokazuj się w internecie. Strona internetowa to kluczowy element w prowadzeniu i rozwijaniu każdego biznesu. Nie daj się wyprzedzić konkurencji. Zapraszamy do konsultacji https://premiumdigital.pl 0 Share this post Link to post
DariuszJak 0 Posted October 8, 2018 Dobrze i tanio to zawsze jest ciekawy temat :) Ja jak szukałem kogoś kto mi wykona stronę www to znajomy podrzucił mi adres https://www.nastartup.pl/ i faktycznie wyszło dobrze i tanio 0 Share this post Link to post
jolanta952 0 Posted October 21, 2018 Najrozsądniej jest powierzyć promocję firmy profesjonalistom. Skontaktuj się z firmą http://adwordsgroup.pl/siec-reklamowa/ a jestem pewna, że pomogą Ci we wszystkich kwestiach związanych z promocją w wyszukiwarce Google. 0 Share this post Link to post
izadan 0 Posted November 29, 2018 Szukasz marketingu dla swojej firmy? Jesteśmy tu dla Ciebie! Dangos to nowo powstająca firma specjalizująca się w marketingu internetowym. Naszym zadaniem jest pomaganie przedsiębiorstwom w osiągnięciu jak najlepszych wyników i zagwarantować im pewną pozycję na rynku. Chcemy być dla nich wsparciem zarówno w stabilizacji, jak i w rozwoju biznesu. Stosowane przez nas metody są skuteczne, co daje gwarancję sukcesu. Zadbamy, aby nasi reklamodawcy byli zadowoleni z rezultatów naszej pracy. Dlaczego marketing jest tak ważny i jak wielkie znaczenie ma on w rozwoju firmy, dowiecie się Państwo tutaj: https://goo.gl/g5o6fU. Zapraszamy do wypełnienia ankiety, która pomoże nam poznać Państwa potrzeby. Dzięki temu będziemy mogli zoptymalizować nasze działania na korzyść Waszej firmy. https://www.interankiety.pl/i/aEpxDKrE Dziękujemy! 0 Share this post Link to post
Anna_04 0 Posted March 2, 2019 Ja kiedyś korzystałam z różnych Agencji reklamowych, w zakresie Facebooka, content marketingu, ale po pewnym czasie zdecydowałam się sama doszkolić w tym zakresie. Szukałam szkoleń, certyfikatów. I trafiłam na Dimaq. Najpierw uczestniczyłam w szkoleniu, później podeszłam do egzaminu. Zdobyta wiedza przede wszystkim pozwoliła mi na uporządkowanie, tego co wiedziałam i na wykorzystanie umiejętności w praktyce. Teraz sama prowadzę skuteczny marketing mojej działalności. 0 Share this post Link to post
PiotrK 0 Posted March 3, 2019 Jeżeli ktoś nadal zadaje sobie pytanie "gdzie znajdę swoich klientów" to znaczy, że niewiele o nich wie. Najpierw zaczął bym się zastanawiać kim jest twój idealny klient a potem ułożył pod to strategię marketingową. Napisałem niedawno krótki poradnik na ten temat na Facebook'u także polecam obadać temat --> Wpis o strategii 0 Share this post Link to post