Adix7858 1 Napisano 15 Stycznia 2018 Witam. Mam trzy nurtujące mnie pytania: 1. Płacąc podatek dochodowy będę musiał płacić coś dodatkowo podczas składania rocznego pitu? 2. Mam drobny (ok 50 zł) dochód z ankiet. Będę musiał je wpisać / opłacić podatek od dochodu od tej kwoty? 3. Czy od szkolnego stypendium muszę odprowadzić podatek? Będę wdzięczny za pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Wojtek2 0 Napisano 16 Maja 2018 1.Jeżeli masz normalnie naliczany podatek należny i odprowadzane zaliczki, to nie powinieneś nic dopłacać podczas rozliczenia PIT. 2. Od stycznia tego roku kwota wolna od podatku to 8 tyś zł. Jeżeli więc nie przekroczysz takiej sumy, to nie musisz opłacać podatku. Jeżeli masz także inne dochody, to wpisujesz wszystkie i od całości naliczany jest podatek. Chociaż przyznam, że nie słyszałem, by ktoś rozliczał się z zarobku z ankiet. 3. Od stypendium socjalnego i naukowego nie odprowadza się podatku. Jeżeli otrzymujesz stypendium od fundacji, czy stowarzyszenia, wtedy nie naliczasz podatku do osiągnięcia kwoty 3800 zł. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi