Skocz do zawartości
BiznesForums.pl

System feedbacku 360 stopni

Rekomendowane odpowiedzi

Jarna Napisano 20 Listopada 2025

Jestem HR-owcem w średniej firmie i szef kazał mi wdrożyć system feedbacku 360 stopni. Czytałam o tym trochę ale szczerze mówiąc boję się że to będzie totalna porażka. U nas ludzie nie mają kultury dawania sobie nawzajem konstruktywnej krytyki, raczej albo się obrażają albo wszystko jest super i cudownie. Jak w ogóle zacząć takie coś wprowadzać żeby nie zrobić większego bałaganu niż jest teraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mzar Napisano 20 Listopada 2025

Musisz zorganizować porządne szkolenie gdzie wytłumaczysz po co to w ogóle jest, jak to działa i co najważniejsze - jak dawać feedback żeby nie był odbierany jako atak personalny. Ludzie muszą zrozumieć że chodzi o rozwój a nie o szukanie winnych. Zacznij od małego pilotażu, weź jeden zespół który jest bardziej otwarty i przetestuj na nich system. Zobacz co działa a co nie, popraw to co nie działa i dopiero wtedy rozszerzaj na całą firmę. Bardzo ważne żeby top management był zaangażowany i sam brał udział w feedbacku, jak szefowie się olewają to reszta też nie będzie traktować tego poważnie. Anonimowość odpowiedzi jest super ważna na początku, ludzie muszą czuć się bezpiecznie mówiąc co myślą. I nie rób z tego jakiejś wielkiej formalnej papierologii bo ludzie się zniechęcą, ma być proste i konkretne. Najgorsze co możesz zrobić to zebrać mnóstwo feedbacku i potem z tym nic nie zrobić, wtedy ludzie stracą wiarę w cały proces. Musi być widać że na podstawie tego feedbacku faktycznie coś się zmienia. Poczytaj sobie  https://businesswomanlife.pl/feedback-360-stopni-jak-zbudowac-kulture-informacji-zwrotnej-i-uniknac-bledow/ bo tam jest całkiem konkretnie opisane jakich błędów unikać i jak to robić krok po kroku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi