Skocz do zawartości
BiznesForums.pl

Jak pozyskiwać klientów

Rekomendowane odpowiedzi

mzar Napisano 21 Stycznia

Prowadzę (lub planuję otworzyć) lokalny biznes i zastanawiam się, jak realnie dotrzeć do klientów z najbliższej okolicy. Wszędzie mówi się o social mediach, ale mam wrażenie, że w przypadku usług lokalnych to nie zawsze wystarcza. Jakie działania offline faktycznie się sprawdzają? Czy warto stawiać na współpracę z innymi lokalnymi firmami, akcje na osiedlu, wydarzenia lub zajęcia pokazowe? Jak budować relację z lokalną społecznością od zera i na co zwrócić uwagę przy tworzeniu strategii sprzedaży?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Star Napisano 22 Stycznia

dla mnie kluczem jest absolutnie poznanie swojego klienta, nie tylko od strony tego jakie ma wyzwania/problemy i jak Ty możesz mu pomóc ale również od strony: gdzie bywa, jak spędza wolny czas, kiedy ma przestrzeń zapoznać się z Twoją ofertą? Często pracuje z moimi klientami układając lokalną strategię sprzedaży/dotarcia do klienta- często się o tym zapomina bo wszędzie słyszymy teraz o Social mediach! One robią robotę ale lokalną społeczność jest kluczem! Wyjście na osiedle z cukierkami i z zaproszeniem na zajęcia pokazowe, zorganizowanie zajęć dla mam z jednoczesną opienką nad dzieckiem, kooperacja z innymi lokalnymi przedsiębiorcami - te pomysły można mnożyć! W salonie dobrze jest oczywiśćie wprowadzić terminal do płaności bezgotówkowych  https://polskabezgotowkowa.pl/ Na stronie jest opisane jak uzyskać taki terminal do nowej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi