Skocz do zawartości
BiznesForums.pl

Własny biznes rozwój

Rekomendowane odpowiedzi

mzar Napisano 8 godzin temu

Cześć wszystkim!

Dokładnie miesiąc temu ruszyłem z własnym biznesem (usługi/handel) i o dziwo udało mi się już pozyskać pierwszych klientów, więc jakiś tam start jest. Teraz jednak stoję na rozdrożu i nie wiem, jak ugryźć dalszy plan działania, żeby tego nie zepsuć.

Zastanawiam się, na czym się teraz skupić. Czy lepiej uderzać do każdego, kto się nawinie (zarówno osoby prywatne, jak i firmy), czy może od razu stworzyć jakąś konkretną, sprofilowaną ofertę dla konkretnej grupy? Zauważyłem, że klienci indywidualni często mają mnóstwo pytań, chcą dokładnie zobaczyć, jak coś działa, a czasem mam wrażenie, że przychodzą się po prostu czegoś dowiedzieć lub nauczyć. Z kolei z firmami (zwłaszcza większymi) rozmawia się zupełnie inaczej i zastanawiam się, czy w ogóle pchać się w segment B2B na tym etapie.

Dodatkowo mam pytanie czysto techniczne o płatności. Do tej pory brałem tylko gotówkę lub przelew, ale widzę, że ludzie coraz częściej pytają o kartę/telefon. Czy na początku działalności warto inwestować w terminal płatniczy? Słyszałem coś o jakichś programach dofinansowania dla nowych firm, korzystał ktoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
calour Napisano 5 godzin temu

Miesiac to dobry start jak juz SA klienci, teraz odpowiednia oferta, nastwienie na danegi klienta czy roznych, odpowiednie podejscie do danej grupy klientow - indywidualni chca zobaczyc co i jak no i moze cos sie nauczyc? Male I duze firmy to juz Inna bajka. Pytanie bardzo obszerne ale zeby odpowiedziec konkretnie i ustawic plan to znacznie za Malo informacji

Zerknij sobie też na strone polski bezgotówkowej  https://polskabezgotowkowa.pl/ Opisane jest tutaj, jak wprowadzić w firmie terminal do płatności bezgotówkowych - dla wielu klientów opcja ta będzie o wiele wygodniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi