Skocz do zawartości
BiznesForums.pl

Media społecznościowe

Rekomendowane odpowiedzi

Elżbieta Napisano 20 Maja 2018

Widzę, że jest jeden wspólny temat dotyczący reklamy i marketingu, a to złożona sprawa i sposoby bardzo się różnią, więc warto pomówić o nich oddzielnie. Skoro mowa o marketingu, to nie sposób pominąć mediów społecznościowych. Ja zajmuję się zawodowo marketingiem w mediach i wiem, jakie to ważne.  Pominięcie ich, to poważny błąd, gdyż można mieć świetną reklamę docierającą bezpośrednio do klienta naprawdę niewielkim kosztem. Nawet jeżeli prowadzi się zakład naprawy rowerów, w małym mieście, to i tak fanpage będzie dobrym sposobem na reklamę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
J4ku8 Napisano 27 Maja 2018

Ja jestem na etapie poszukiwania agencji/osoby, która zajmie się reklamowaniem mojej firmy w social media. Takich instytucji jest wiele, a to niestety nie ułatwia zadania. Znalazłem ciekawą firmę w internecie ale jestem ciekawy czy ktoś z was ma może jakieś doświadczenie związane z ich usługami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Elżbieta Napisano 29 Maja 2018

Ja nie znam tej firmy. Skoro oferta wygląda ciekawie, to warto ją rozważyć. Najlepiej zobaczyć co do tej pory firma zrobiła, jakie profile prowadzi. I będziesz wiedział, czy to Ci się podoba, czy nie. Bo każda agencja zapewnia, że robią świetną robotę, a czasami rożnie z tym bywa. Jak prowadzą kilkadziesiąt profili, to podchodzą do tego taśmowo. Dlatego warto wybrać kogoś, kto się w to zaangażuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PS Relations Napisano 15 Czerwca 2018 (edytowane)

Media społecznościowe to zdecydowanie dobry i tani sposób na promocję. Większość firm jest obecnych na kilku portalach, takich jak np.: Facebook, Instagram, Linkedin i wiele, wiele innych. Taka aktywność pozwala na dotarcie do większej ilości klientów i sprzyja zwiększeniu lojalności klientów wobec firmy.

Prowadzenie profilu w mediach społecznościowych może stanowić pewnego rodzaju informator dla zainteresowanych o zachodzących zmianach w firmie, bieżących ofertach lub dotyczyć innych ważnych spraw.

Czy są jakieś zasady? Owszem! Trzeba być systematycznym. Nie ma nic gorszego niż brak regularnego działania. Taka niedbałość może, tylko zaszkodzić, ponieważ świadczy o małym zaangażowaniu w budowanie relacji z klientami.

Edytowane przez PS Relations

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michał Jezierski Napisano 15 Czerwca 2018

Social media mogą być dobrym sposobem na dotarcie do klientów, ale również prowadzenie aktywnej sprzedaży. Niestety, nie sprawdzą się w każdej branży. 

Co więcej, muszą być prowadzone regularnie, dostarczając wartościową treść odbiorcom. Aby posty na FB zyskiwały zasięgi, muszą zawierać zdjęcie lub grafikę, aktywny link, odwołanie do emocji, ale również prośbę o polubienie lub udostępnienie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kasia Napisano 22 Czerwca 2018

Niestety, teraz takie czasy, że bez "fejsa" ani rusz. Choć oczywiście nie do każdej branży, choć większa część się załapie. Za to dobrze skonfigurowana reklama na facebooku może przynieść naprawdę świetne efekty. Ja uważam, że na pewno warto profil mieć i działać aktywnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michał Jezierski Napisano 22 Czerwca 2018

Zdecydowanie tak. Warto dopalać posty reklamą, bo wówczas jest szansa na zwiększenie zasięgu. Ważne jest to, aby były ciekawe dla użytkowników. Warto zastanowić się, w jakim kierunku ma zmierzać nasz profil. Czy chcemy bawić naszych odbiorców (strategia raczej krótkoterminowa), czy może edukować? Z drugiej strony nadmierne zarzucanie fanów postami też nie będzie dobre. Po pierwsze, szybko się znudzą i odejdą. Po drugie, FB nie wyświetli postu wszystkim, tylko ograniczy zasięg. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kasia Napisano 25 Czerwca 2018

Trzeba tylko jeszcze umieć konfigurować reklamę tak, żeby ten budżet właściwie wykorzystać. A nie zawsze jest to łatwe. Co do ograniczeń zasięgu - jeżeli ma się pomysł i konsekwentnie się go realizuje to facebook nie obcina zasięgów. Tylko trzeba umieć trafiać do odbiorców. No i trzeba też znać preferencje samego serwisu, ale wiąże się to z własnymi obserwacjami, doświadczeniem swoim i innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michał Jezierski Napisano 25 Czerwca 2018

Dobre targetowanie to podstawa reklamy na FB. 

Co do obcinania zasięgów, to i tak i nie. Może je obcinać, jeśli nie dodajesz postów ręcznie tylko korzystasz z planera. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kasia Napisano 26 Czerwca 2018

Z tym stwierdzeniem również się nie zgodzę. Próbowałam oba sposoby, na różnych fanpage'ach i nie zauważyłam mniejszych zasięgów. Dalej znaczenie ma tutaj wywoływanie reakcji. Nasi fani nie mogą pozostawać biernymi. To, że facebook zmienił algorytmy - to fakt. Ale trzeba po prostu się do tego dostosować i kreatywniej podchodzić do angażowania społeczności i nie będziemy musieli narzekać na zmniejszone zasięgi. W sieci można znaleźć mnóstwo mitów na temat facebooka, niektóre są powielane bez większego sprawdzania jak wygląda sprawa w rzeczywistości. Trzeba czytać rzetelne case study i samemu też próbować i obserwować;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michał Jezierski Napisano 27 Czerwca 2018

Ja zauważyłem różnicę przy takim i takim dodawaniu postów. Wywoływanie reakcji ma znaczenie dla budowania pozycji strony. Im społeczność będzie bardziej zaangażowana, tym większe zasięgi. Przynajmniej w teorii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi