Skocz do zawartości
BiznesForums.pl

Jaki kurs warto zrobić

Rekomendowane odpowiedzi

Elemis Napisano 8 Stycznia 2018

Witam. Jaki kurs , szkolenie warto zrobić , po których można znależć dobrze płatną pracę? lub rozpocząć biznes z tym kursem związanym? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
konat77 Napisano 9 Stycznia 2018

A w czym czujesz się dobry/dobra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kbrzemiala Napisano 10 Stycznia 2018

Kasa nie zależy od kursu czy Twoich zdolności.

Jeśli jesteś pracowity i potrafisz się zakręcić, nawet usługi sprzątania mogą Ci przynieść wielkie zyski, a najlepszy kurs na świecie nie zrobi z Ciebie automatycznie milionera. Jeśli nie będziesz zaangażowany nic nie osiągniesz.

Co do tematu. Znajdź usługę niszową. Ja zostałem wysłany na kurs montażu CCTV, KD, SSWiN z pracy. Zdobyłem papier za darmo. Okazało się, że to co potrafiłem robić i mam na to papier, brakuje tego typu usług w okolicy. Tak pogodziłem pracę z dodatkowym zajęciem.

Przypomniała mi się taka anegdota.

"Odbywa się szkolenie pt. "jak zarobić pierwszy milion". Na sali siedzi 1000 gości. Wchodzi prowadzący na salę, rozpoczynając zebranie.

Prowadzący: Proszę Państwa, ile Państwo zapłacili za kurs?

Gość z sali: 1000 zł

Prowadzący: Tak się zarabia pierwszy milion. Dziękuję."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jannett Napisano 12 Stycznia 2018

Dobrze płatną pracę zaczniesz, kiedy zdobędziesz doświadczenie. Wtedy też przyjdzie czas na doskonalenie. Najpierw pomyśl o tym, gdzie zdobyć to doświadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
moniagonia Napisano 24 Stycznia 2018

Z dobrze płatnych zajęć to programiści, księgowi ale do tego trzeba mieć smykałkę. Rób to, co lubisz, a prędzej się wybijesz. Praktycznie w każdej branży specjaliści są poszukiwani. Co do kursów to na eduwebie jest sporo ciekawych pozycji online, z programowania właśnie albo biznesowych. Ja akurat robiłam z budowania marki osobistej, żeby podrasować swoje konto na linkedinie, a teraz się przymierzam do własnego biznesu, ale póki co nie chcę zapeszać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Magdaa Napisano 29 Stycznia 2018

Kursy warto robić tylko wtedy, gdy przyniosą jakieś korzyści. W przeciwnym razie po co komu kolejny papier?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sebastian L. Napisano 11 Lutego 2018

Ja bym polecal robic kurs/y:

1. Pierwszej Pomocy
  2. Jezyka/ow obcych typu Angielski, Franzucki lub Hiszpanski
  3. Prawo Jazdy na samochod oraz na tiry
  4. Jakis kurs IT z Microsoft lub Cisco. 
  5. Operator CCTV
  6. Ochroniaz 

Z tymi kursami wszedzie sie znajdzie praca.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oceanborn Napisano 15 Lutego 2018
On 1/10/2018 at 10:37 AM, Kbrzemiala said:

Kasa nie zależy od kursu czy Twoich zdolności.

Jeśli jesteś pracowity i potrafisz się zakręcić, nawet usługi sprzątania mogą Ci przynieść wielkie zyski, a najlepszy kurs na świecie nie zrobi z Ciebie automatycznie milionera. Jeśli nie będziesz zaangażowany nic nie osiągniesz.

On 1/12/2018 at 4:57 PM, jannett said:

Dobrze płatną pracę zaczniesz, kiedy zdobędziesz doświadczenie. Wtedy też przyjdzie czas na doskonalenie. Najpierw pomyśl o tym, gdzie zdobyć to doświadczenie.

Błędne rozumowanie, błędne porady. Doświadczenie też się liczy ale ważniejsze są wrodzone predyspozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mala-biala Napisano 2 Marca 2018

Mi się wydaje, że każdy z Was ma tylko trochę racji. Liczy się i doświadczenia i predyspozycje i to co chcemy i lubimy robić. A kursy warto robić zawsze - chociażby po to, żeby się nieustannie rozwijać. I nawet jeżeli zapiszesz się na kurs angielskiego, który nie przyda Ci się w pracy to rozruszasz szare komórki i wykorzystasz go w życiu prywatnym (np. oglądając filmy w Internecie, albo jadąc gdzieś na wakacje). Czasami warto udać się na jakieś szkolenie tylko po to, aby się przekonać, że dana branża nie jest jednak dla nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Anna25 Napisano 2 Marca 2018
6 minut temu, mala-biala napisał:

Mi się wydaje, że każdy z Was ma tylko trochę racji. Liczy się i doświadczenia i predyspozycje i to co chcemy i lubimy robić. A kursy warto robić zawsze - chociażby po to, żeby się nieustannie rozwijać. I nawet jeżeli zapiszesz się na kurs angielskiego, który nie przyda Ci się w pracy to rozruszasz szare komórki i wykorzystasz go w życiu prywatnym (np. oglądając filmy w Internecie, albo jadąc gdzieś na wakacje). Czasami warto udać się na jakieś szkolenie tylko po to, aby się przekonać, że dana branża nie jest jednak dla nas

Popieram 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oceanborn Napisano 3 Marca 2018 (edytowane)

Angielski to must have w biznesie i w ogóle karierze ale nie polecam kursów chyba że zasadniczym celem nie jest nauka tylko rozerwanie się, poznanie nowych ludzi - to wtedy tak.
Nauka na języka na kursach jest bardzo nieefektywna, celem biznesowym szkół językowych nie jest szybka nauka ludzi tylko długie ich dojenie z kasy.

Tak samo must have jest prawo jazdy kat. B.

Co dalej ?

On 1/24/2018 at 10:03 AM, moniagonia said:

Rób to, co lubisz, a prędzej się wybijesz. Praktycznie w każdej branży specjaliści są poszukiwani.

Określ co lubisz i w czym jesteś lub możesz być dobry, śledź rynek pracy, biznes, usługi, poszukiwane, dobrze płatne zawody i wybierz coś co będzie i ciekawym zawodem i dobrze płatnym.

Edytowane przez Oceanborn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Brizo Napisano 17 Września 2018 (edytowane)

W kwestii szkoleń biznesowych dowiaduje się coraz więcej, ponieważ od początku tego roku postanowiłem, że będę inwestować w siebie. Opłaca mi się to, bo dzięki takim szkoleniom lepiej idą mi wystąpienia publiczne i lepiej radzę sobie ze stresem. Ostatnie szkolenie na jakim byłem to u https://manka-academy.com i polecam zajrzeć - pan Marcin Mańka posiada wieloletnie doświadczenie co widać na szkoleniu

Edytowane przez Brizo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michał Jezierski Napisano 17 Września 2018

Najpierw określ to, co Cię interesuje i w czym czujesz się pewnie.

Zdobądź doświadczenie, ucz się, podglądaj najlepszych i dąż do tego, aby być najlepszym.

Odpowiednio zadbaj też i swój wizerunek i zacznij kreować markę osobistą. Udzielaj się na forach, pisz specjalistyczne artykuły, pomyśl o blogu lub kanale na YT.

Buduj swój autorytet i społeczność, a to z czasem przełoży się na Twoje zarobki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Raziel Napisano 21 Marca 2019

Powiem Wam, że duże znaczenie ma tutaj to czym się interesujemy oraz czym się pasjonujemy. NIe ma chyba niczego gorszego niż wykonywanie pracy, która zupełnie nas nie interesuje oraz która nie przynosi nam przyjemności. 

Polecam

nauke angielskiego

podstawy rachunkowości

oraz techniki negocjacji, które są przydatne w sprzedaży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
truck Napisano 21 Marca 2019

A ja ze swojej strony polecam zawód który będzie dawał nam konkretną wiedzę. Obecnie jest bardzo wiele prywatnych uczelni, które oferują teoretycznie dobre kierunki, jednak tak naprawdę nie wiadomo jakimi specjalistami po tych kierunkach jesteśmy .Wszystko może ładnie wyglądać na papierze, jednak w rzeczywistości te kierunki wcale nie muszą być takie dobre.

Dobre perspektywy na przyszlość daja na przyklad kursy kosmetyczne

przedłużania rzęs

makijażu

robienia paznokci

http://monitorfx.pl/kursy-kosmetyczne-szansa-na-twoja-kariere/  - więcej informacji jest na tej stronie

Pamiętajcie, że salonów kosmetycznych powstaje coraz więcej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mineralna Napisano 25 Marca 2019 (edytowane)

Moim zdaniem, szkolenia powinno się dopasowywać już do tego, w jakim sektorze działasz. Nie ma co robić szkoleń na hura, tylko dlatego, że inni robią coś w tym zakresie. Mnie akurat interesują aktualnie szkolenie sse , ale to dlatego, że dotyczą specjalnych stref ekonomicznych. Muszę na bieżąco aktualizować wiedzę prawno - podatkową w zakresie firm działających w takich strefach. Tobie też polecam zdecydować się na takie szkolenie, jakie będzie odpowiadało Twojej konkretnej posadzie czy sektorowi, w jakim pracujesz.

Edytowane przez mineralna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
biznik4 Napisano 3 Kwietnia 2019

Szkolenia na pewno rozwijają i warto się zapisywać na praktyczne. Tutaj w  Beauty Lux w Warszawie widziałam kurs stylizacji paznokci. Szkoła zapewnia praktyczne zajęcia i też 160h nauki, warsztaty. Salonów kosmetycznych jest mnóstwo, więc może takich umiejętności nabyć? Jak je oceniacie? Robicie w ogóle kursy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Halina789 Napisano 29 Kwietnia 2019

Warto robić takie kursy i obserwować rynek co jest teraz na topię. Moja córka skoczyła kursy stylizacji rzęs i paznokci i ma swój mały gabinecik , który bardzo dobrze prosperuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ddroz Napisano 16 Maja 2019

Może jakiś z branży IT? programowanie lub pozycjonowanie, albo jakiś inny marketingowy? Teraz poszukują ludzi z takimi zdolnościami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
praktyczny Napisano 30 Sierpnia 2019

Każdy kurs  zwiększa nasze szanse na rynku pracy, awans.  Obecnie przez pracodawców jest wymagany język angielski. Dlatego zaciekawiła mnie ta oferta http://poangielsku.com.pl/   Kurs odbywa się przez internet z lektorem na żywo. Wystarczy wypelnić  zgłoszenie, a dostanie się darmowy test znajomości jezyka. Na jego podstawie  zostaje odpowiedni kurs. Czas  kursu można dopasować do swoich potrzeb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
betty123 Napisano 10 Lipca 2020

Zawsze warto robić kursy językowe, bo języków nigdy za wiele Sama zrobiłam biznesowy kurs angielskiego w szkole Demostenes u mnie we Wrocławiu i nie żałowałam ani przez minuttę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AlicjaM Napisano 15 Lipca 2020

Żaden kurs nie zapewni Ci dobrze płatnej pracy jeśli np. nie masz cech, które są w tej pracy pożądane. Jeśli chcesz się na jakiś kurs zdecydować, podobnie jak już wspomnieli poprzednicy, najlepszym rozwiązaniem będą kursy językowe. Znajomość języka zawsze się przyda. Angielski to obecnie podstawa i warto myśleć o jeszcze jakimś języku. Pamiętaj jednak, że jego znajomość to jednak nie tylko kursy. Kurs może być dobrym punktem wyjścia, jednak na pewno zdobytą wiedzę trzeba będzie utrwalić i poszerzyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tola K. Napisano 27 Września 2020

Najważniejsze to mieć serce do pracy... Podchodzić do niej z pasją. Więc warto szkolić się w czymś, co lubimy, wtedy jest szansa, że będziemy w tym dobrzy – a wtedy przyjdzie też kasa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Frankie33 Napisano 1 Listopada 2020

Taki, jaki jest potrzebny do podnoszenia obecnie posiadanych kwalifikacji zawodowych. Chyba że planujesz zmianę zawodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
romi Napisano 19 Marca 2021

To wszystko zależy od tego, do jakiej pracy aspirujesz. W moim przypadku ważne było ukończenie kursu języka angielskiego biznesowego. Uczyłam się w Bradbury English School https://bradburyschool.com/business-english/ w Konstancinie-Jeziorna pod Warszawą. Jeszcze na studiach miałam trochę Business English, ale to nie było tyle, bym mogła swobodnie konwersować w jeżyku biznesowym w pracy. Ogólnie mówienie po angielsku zawsze sprawiało mi problemu, chodziło o przełamanie się, ale udało mi się to zrobić na tym kursie. Wszystko dzięki dobrym lektorom i zajęciom, które były przygotowane w odpowiedniej formie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi