Skocz do zawartości
calour
calour

Rozprowadzenie elektryki w domu

Rekomendowane odpowiedzi

calour
calour

Witam cieplutko,

Robię kompletny remont mieszkania samodzielnie, ograniczając koszty - jestem kompletnym laikiem/amatorem, czerpię wiedzę z internetu w dużej mierze.

Doszedłem do momentu w którym muszę rozplanować gniazdka, puszki i punkty świetlne.

Chcę wykuć dziury, osadzić puszki i puścić kable, by następnie zaprosić elektryka który mi to ładnie zepnie w całość(tak by maksymalnie ograniczyć pracę owego elektryka, a tym samym koszty)

Pytanie moje brzmi, jak prowadzić kable oświetleniowe, od bezpiecznika do puszki, i z puszki do wszystkich pomieszczeń(5 pokoi) czy trzeba robić jakieś dodatkowe puszki po drodze?

Chętnie wysłucham też rad co do samej pracy, by uniknąć ewentualnych błędów, wiadomo, wszystko sprawdzi po mnie elektryk, natomiast wolę sam się czegoś nauczyć i ograniczyć błędy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mzar
mzar

Przerabialem temat...

Jestem mechanikiem i totalnie nie znając się na temacie zrobiłem sobie sam całą instalację elektryczną. Cały dom jednorodzinny ponad 200m2.

Cała wiedza na temat co i jak to YT +

Plus masa czasu na nauczenie się z ksiazek zasad i warunków dobrze wykonanej instalacji.

https://buythis.pl/artykuly-elektryczne/

Zerknij sobie tutaj, dostaniesz różnego rodzaju urządzenia elektryczne oraz puszki, dzięki temu będzei Ci łatwiej wszystko przygotować i zainstalować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi