mzar 0 Napisano 7 Marca 2025 Od jakiegoś czasu mam problem z widzeniem – obraz wydaje mi się lekko zamglony, czasem mam problem z czytaniem drobnego druku. Zastanawiam się, jakie badania powinienem zrobić, żeby sprawdzić, co się dzieje. Czy zwykłe badanie wzroku u optyka wystarczy, czy lepiej iść do okulisty? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
calour 0 Napisano 10 Marca 2025 Jeśli masz problemy z ostrością widzenia, to warto zacząć od pełnego badania okulistycznego, bo może to być coś więcej niż tylko wada wzroku. Optyk sprawdzi głównie ostrość i dobierze szkła, ale nie wykryje poważniejszych problemów, np. zmian w siatkówce czy ciśnienia wewnątrzgałkowego. Warto zrobić badanie dna oka, które może wykazać choroby takie jak AMD czy retinopatia cukrzycowa. Pomocne jest też OCT (tomografia siatkówki), które daje dokładny obraz struktur oka. Jeśli masz mglisty obraz, to może być oznaka zaćmy albo początkowych zmian zwyrodnieniowych. Najlepiej umówić się do specjalisty i sprawdzić kompleksowo wzrok – tu możesz zobaczyć, jakie badania są dostępne: https://voigtklinikaoka.pl/badania-okulistyczne/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi