calour 0 Napisano 16 Marca Witajcie. Chcę zakupić auto do firmy i zastanawiam się nad tym jakie finansowanie będzie najlepsze. Co polecicie? Leasing? Najem? Kupić auto prywatnie czy firmowo? Auto raczej nowe chociaż biorę pod uwagę równeiż używaane opcje jeśli wyjdzie taniej i bardziej opłacalnie. Zalezy mi na samochodzie na jakieś 3- 4 lata. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Star 2 Napisano 19 Marca Wszystko tak naprawdę zależy od tego jakie masz potrzeby i jakie auto bierzesz. Jeśli jest to auto dostawcze to najlepiej jest brać na firme bo w tym przypadku momżesz sobie odliczyć vat. Jeśli bierzesz leasing- w przypadku mieszanego użytkowania (służbowe i prywatne) możesz odliczyć połowę vat. Podobnie jeżeli chodzi o finansowanie - jeżeli zamierzasz długo użytkować auto - ponad 8 lat to leasing. Jeżeli krótszy okres czasu będziesz uzytkował auto, to wynajem- tym bardziej, że możesz mniejsze środki przeznaczyć na początek, mniejsze raty- więc teoretycznie więcej w firmę będziesz mógł zainwestować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
calour 0 Napisano 20 Marca Nie planuję brać auta na 8 lat. Maksymalnie 3-4 lata. Zastanawiam się z tego powodu bardziej nad najmem a nie nad leasingiem. Ogólnie orientowaałem się troche w najmie, ogónlie proste zasady ale czy są jakieś haczyki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Star 2 Napisano 23 Marca Zależy to od tego czego potrzebujesz w danej chwili. Sam jakiś czas temu orientowałem si ę w temacie i uznałem że wynajem długoterminowy w mojej sytuacji będzie najlepszym rozwiązaniem. Firm jest wiele, od siebie polecam zerknąć sobie do Masterlease. Dobra obsługa, nie ma problemu z kontaktem jeśli coś trzeba załatwić. Sporo serwisów w całej Polsce, tak wiec nie ma problemu ze znalezieniem jakiegoś bliżej siebie. W razie potrzeby auto zastępcze od razu i bez gadania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
calour 0 Napisano 25 Marca A jak z ogólnymi dodatkowymi kosztami? Słyszałem,ze przy zdaniu samochodu są jakieś dopłaty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Star 2 Napisano Czwartek o 08:44 No wiesz, nie musisz płacić przykładowo 220 tys od razu ale możęsz mieć porządne auto zax przykładowe 2000 miesięcznie. Przy zdaniu nie powinno się czepiać drobnych wad wynikających z normalnego użytkowania. W przypadku leasingu trzeba dopłacić dodatkowo za: serwis opony ubezpieczenie A w przypadku najmu wszystko jest w jednej racie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
calour 0 Napisano Piątek o 09:47 A przeliczałeś sobie ogólnie wszystkie koszta? Dotyczace najmu oraz leasingu? Jak to wychodzi razem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Star 2 Napisano Piątek o 10:20 Wiesz to zależy - osobiście uważam że najem sie bardzo opłaca ale przy lepszych furach bo jest duza różnica niz np jak bierzesz jakas fure która jest warta 150k Ogólnie duzym plusem jest swiadomosc ile zaplacisz - co miesiac stała rata - zadne dodatkowe koszty typu po roku dzwonisz do swojego agenta ubezpieczeniowego i mówi Ci ze nagle ubezpieczenie podrożało znacznie bardziej bo mialeś kolizję. Może Ci serwis znacznie podskoczyć do góry, w wynajmie koszt serwisu Cię nie interesuje bo masz wszystko w racie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
wazer 2 Napisano wczoraj o 07:23 Warunki zdania samochodu znajdziesz na stronie Masterlease. Mogą Ci nawet zmniejszyć końcowe rozliczenie o ilość km które nie zostały przejechane nie wliczając kilometrów które zrobisz samochodami zastepczymi Sam aktualnie rozglądam się za drugim samochodem w najmie, jeszcze nie wiem na jaką firmę sie zdecyduje ale również rozważam Masterlease. Dodam, ze warto jest wybrać sie samodzielnie na ich plac i zobaczyć jakie auta są na miejscu, można czesto znaleźć lepsze opcje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
calour 0 Napisano 11 godzin temu A trzeba się umawiać? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi