Talin 0 Napisano 24 Marca 2019 Witam, mój bratanek wybiera się na studia na kierunku optyka okularowa, potem optometria i chciałaby się dowiedzieć, na jaką pensję można liczyć po takich studiach? Chodzi mi nie tylko o zarobki świeżo po studiach, ale także po zdobyciu kilkuletniego doświadczenia. Interesuje się fizyką i ogólnie optyką i myślę, że czerpałab dużo satysfakcji z tego zawodu, ale wiadomo, że pieniądze też są ważne Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Ada 0 Napisano 25 Marca 2019 Optyk niby popularny zawód, ale optometria to raczej rzadkość. Zarobki pewnie w dużej mierze zależą od miasta, w którym się pracy szuka, od doświadczenia i od tego czy pracujesz u kogoś, czy też uda ci sie otworzyc własny gabinet. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Maras 0 Napisano 26 Marca 2019 No nie ma się co oszukiwać, w każdej branży najlepiej pracować na siebie, a nie na kogoś. Z tym, że zaraz po studiach, to raczej nikt nie ma na tyle ani doświadczenia, ani pieniędzy by otwierać swój gabinet. Zresztą zobacz sobie na stronie https://www.mdt.pl/ jakiego rzędu są ceny, za profesjonalny sprzęt dla okulisty, optyka czy optometrysty. To jest sprzęt najwyższej jakości więc i cena jest konkretna. Dlatego moim zdaniem warto parę lat po studiach pracować w dobrym gabinecie, nabrać doświadczenia i dopiero potem myśleć o otwarciu swojej działalności. A wtedy i zarobki będą większe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi