Skocz do zawartości
Talin
Talin

optomeria

Rekomendowane odpowiedzi

Talin
Talin

Witam, mój bratanek wybiera się na studia na kierunku optyka okularowa, potem optometria i chciałaby się dowiedzieć, na jaką pensję można liczyć po takich studiach? Chodzi mi nie tylko o zarobki świeżo po studiach, ale także po zdobyciu kilkuletniego doświadczenia. Interesuje się fizyką i ogólnie optyką i myślę, że  czerpałab dużo satysfakcji z tego zawodu, ale wiadomo, że pieniądze też są ważne :)
Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi :)
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ada
Ada

Optyk niby popularny zawód, ale optometria to raczej rzadkość. Zarobki pewnie w dużej mierze zależą od miasta, w którym się pracy szuka, od doświadczenia i od tego czy pracujesz u kogoś, czy też uda ci sie otworzyc własny gabinet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Maras
Maras

No nie ma się co oszukiwać, w każdej branży najlepiej pracować na siebie, a nie na kogoś. Z tym, że zaraz po studiach, to raczej nikt nie ma na tyle ani doświadczenia, ani pieniędzy by otwierać swój gabinet. Zresztą zobacz sobie na stronie  https://www.mdt.pl/ jakiego rzędu są ceny, za profesjonalny sprzęt dla okulisty, optyka czy optometrysty. To jest sprzęt najwyższej jakości więc i cena jest konkretna. Dlatego moim zdaniem warto parę lat po studiach pracować w dobrym gabinecie, nabrać doświadczenia i dopiero potem myśleć o otwarciu swojej działalności. A wtedy i zarobki będą większe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi