Skocz do zawartości
Użytkownik
Użytkownik

Apple może zapłacić za spowalnianie iPhone'ów. We Francji rusza śledztwo

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkownik
Użytkownik

We Francji ruszyło wstępne postępowanie w sprawie Apple w związku z obniżaniem przez tę firmę wydajności sprzętu, do czego gigant przyznał się niedawno. Postępowanie wszczęto po złożeniu skargi przez organizacje konsumenckie - poinformowała w poniedziałek agencja Reutera.

Według informacji podawanych przez Reutersa, śledztwo ruszyło w piątek w Paryżu i będzie prowadzone przez urząd w ministerstwa finansów działający na rzecz ochrony konkurencji i konsumentów (DGCCRF).

http://tvn24bis.pl/wideo/apple-prognozuje-spadek-sprzedazy,1501446.html

Zawiadomienie o przestępstwie złożyło stowarzyszenie konsumenckie "HOP", którego głównym celem jest egzekwowanie zakazu prawnego celowego zaniżania wydajności sprzętu elektronicznego, jaki obowiązuje w prawie francuskim.

Przed sądowa część postępowania może potrwać miesiącami - zauważa Reuters. W zależności od jej efektów - sprawa może zostać wniesiona do sądu albo umorzona.

Jak do tej pory, firma odmawia komentarza do informacji o francuskim śledztwie. Rzecznik Apple w Stanach Zjednoczonych odsyła jedynie do komunikatu wydanego pod koniec grudnia 2017 roku, w którym gigant przeprasza za celowe spowalnianie sprzętu.

Zgodnie z francuskimi przepisami za zarzucany Apple'owi czyn, firmie grozi grzywna w wysokości do 5 proc. rocznych zysków ze sprzedaży.

Wolniejsze smartfony

W grudniu 2017 roku Apple przyznało, że spowalniało starsze modele iPhone'ów za pomocą aktualizacji oprogramowania. Oświadczenie firmy ukazało się w odpowiedzi na wiele doniesień ze strony rozgniewanych klientów firmy, którzy informowali o swoich problemach w internecie.

W ostatnich tygodniach grudnia problem spowalniania starszych modeli smartfonów produkowanych przez firmę Apple na nowo zagościł na forach internetowych, a nawet w mediach. Problem poruszył m.in. brytyjski "Guardian", a wśród komentarzy klientów Apple pojawiły się głosy, że spowalnianie starszych iPhone'ów to celowe działanie firmy, mające przymusić użytkowników do wymiany swoich urządzeń na nowszy model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kbrzemiala
Kbrzemiala

Ja jestem za ukaraniem :) Jestem sporym przeciwnikiem Apple.

Zbyt zamknięty system i jacy to oni nie są "ahh i ehh"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mareljusz
Mareljusz

Dlatego mam telefon na Androidzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
moniagonia
moniagonia

Jak się przyznali to sąd będzie miał ułatwione zadanie i raczej od kary się nie wymigają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi