Rlabel 0 Napisano 11 Lutego 2018 Witam Serdecznie Od paru miesięcy chodzi za mną wypożyczalnia auto-lawet... Mieszkam w miejscowości (ok.25tys mieszkańców) do większego miasta o liczbie ludności (ok.35tys) mam 20km. Mieszkam w dobrej lokalizacji, około 10 km do Niemiec i autostrady. Na co dzień pracuję jako kurier i co jakiś czas ściągam auto z Niemiec na sprzedaż, czyli potrzebuję autolawetę, w moim promieniu 50km są dwie wypożyczalnie autolawet, gdzie wiem, że autolawety cały czas jeżdżą. Czekam aż klient wróci, natomiast oddając, czeka już następny. Ceny 300zł / za dobę i brak możliwości wynajmu krótko dobowego. U mnie by wyglądało tak: 4 godziny - 150 zł8 godzin - 200 zł24 godziny - 250 zł Oczywiście sprawdziłem zapotrzebowanie dodając ogłoszenie na jednym z portali, bez wyróżnienia zwykłe ogłoszenie, otrzymałem w ciągu 10 dni, 9/10 telefonów, bez reklamy ulotek itp. Dzięki mojej pracy posiadam, wiedzę na temat transportu, autolawet i busów. Chciałbym to robić oczywiście legalnie, wystawiać faktury vat, krótko mówiąc założyć firmę, najlepiej bez ZUS , gdyż wszystkie składki odciągane mam w Niemczech, może ktoś słyszał o "twój startup" Chciałbym poznać opinię, może ktoś posiada wypożyczalnie, czy kupować młode samochody z małym przebiegiem, może plandeki i przerabiać je na autolawety. A może leasing i nowa. Jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem, mam 24 lata zniżki co prawda lecą, ale na mnie AC OC NNW ASISTANS na auto-lawetę, kosztuję około 10-15tys. Ojciec posiada pełne zniżki, nie wiem czy będzie to jakiś przywilej, jak z samochodem prywatnym. Do dyspozycji mam ok. 100tys złotych, nie rezygnuję z obecnej pracy, jestem w stanie znaleźć osobę, która będzie za mnie wypożyczać samochód, dyspozycyjna z dobrą lokalizacją i miejscem parkingowym. Dzięki mojej pracy jestem cały czas pod telefonem, w przypadku gdy klient zadzwoni, kieruję go do miejsca np. ( sklep rowerowy na ulicy miejskiej) , gdzie są przygotowane umowy, wystarczy spisać dane z dowodu i przekazać kluczyki i dokumenty. A w przyszłości może małą flotę ,dostawczaki, bus osobowy, przyczepki. Z prowadzeniem firmy nigdy nie miałem do czynienia, znajomość komputera tzn. wystawić faktury, nie będzie stanowić dla mnie problemu, jak i również dbałość o wizerunek busów, reklamy tak by klient w przyszłości wrócił.. Czekam z niecierpliwością na państwa opinię, zdanie, sugestie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Yqiron 0 Napisano 13 Lutego 2018 Witaj. Masz ambitne plany - flota Zeby flota sie utrzymala to flota musi jezdzic. Teraz mi powiesz ze sa firmy ktore przewoza z niemiec i do ich ludzi ktorzy pracuja- a no są, ale... niektore firmy niemieckie posiadaja juz wlasny transport i udostepniaja go pracownikom- oczywiscie stalym, nie mowie tu o robolach co pracuje 2 msc i zjezdza bo go rece bolą. W praktyce wiecej wyjezdza jak wraca. Mam znajomegl ktory ma takie 3 busy wyposazenie robione gdzies w lodzi od podstaw, sķóry szmery, bajery za jednego busa dal 130 tys w sumie- nowy mercedes blaszak i potem zabudowany. x3 to masz 390 ~400 tys I jak w jedna strone zarabia, to w drugą traci jednym slowem wychodzi mu nie wiele na plus, ale cos tam wychodzi. Pieniadze wsadzil bo na poczatku jakos szlo ale teraz troche źałuje. Co do Twoich lawet. wypozyczalem je sam jak jechalem po auta DLA SIEBIE i to głównie tacy klienci beda bo Mirek handlarz to se kupi swojego lupcia i na łysych oponach woli jezdzic a nie dokladac do interesu a jak widzi, ze juz mu nie daleko do jakiej usterki to pcha go na sprzedaz i bieze drugi. Myslisz nad leasingiem nowej lawety, no dobra leasing,, ale moim zdaniem gdybym ja mial wziac w leasing lawete- nawet jedną, to sam bym jejs uzywal i eksploatowal maksymalnie a w wolnym czasie gdyby no nie wiem jakis przestoj byl- wynajmowal. Ty natomiast myslisz pracowac i wynajmowac, no moze i to nie jest glupie, ale miej swiadomosc ze ludzie nie dbają o cudze i z nowej lawety zrobią Ci obore, o stluczke tym bardzo latwo bo długie. Podsumowujac popyt jest i bedzie, mozesz smialo brac lawete, ale nie nową. Kup w dobrym stanie jakąś 7-10 letnią, daj ją do serwisu i ona Ci bedzie jezdzic, jak z niezaj....ym silnikiem kupisz. Budowa lawety... nie opłacalne moim zdaniem przerabiac cos co przeznaczone bylo do czego innego, no chyba ze kupisz samą rame ? i masz czas na tę budowe, ale wiedzac ze pracujesz jeszcze w niemczech budowa lawety by ci troche zajela, chyba ze spialbys poslady i nocki w weekendy zarywal ?? Wnioski wyciagnij sam Powodzenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Iza1985Iza 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 Mój maż kilka razy sprowadzał auto z drugiego końca polski i za każdym razem korzystaliśmy z usług wynajmu lawet z miejscowości Klwów w woj mazowieckim. Jeżeli ktoś z was jest z tych rejonów to polecam kontakt z tą firmą i oni znajdują się na ulicy Opoczyńskiej 55 i można się z nimi kontaktować pod ten numer 608-489-001. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
bialpo 0 Napisano 27 Sierpnia 2019 Można poszukać takiego najmu na tym portalu https://osharenews.pl/mobilnosc-wspoldzielona/ , jeden z większych jeśli nie największy odnośnie najmu czy leasingu pojazdów . Są też na bieżąco publikowane newsy z branży więc w wolnej chwili warto sobie poczytać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
pankupkazdupki 0 Napisano 14 Marca 2020 Post jest stary ale ciekawi mnie co postanowił zrobić autor. Ja osobiście kilka razy wypożyczałem auto lawetę ze Staszowa. Mieścina mała 15 tyś mieszkańców i tylko jedna wypożyczalnia. Sam handluje autami i miałem starego Sprintera z 2001r. Niestety co pisał Yqiron ni jak ma się do rzeczywistości, przynajmniej teraz. Czasy jazdy zagranicę na łysych oponach starymi autami się skończyły. Sam mogę coś o tym powiedzieć, 2 kontrole na granicy i dziękuje, odechciewa się handlu. Sprzedałem Mercedesa do jakiegoś warsztatu, odblokowałem 15tyś i wolę dać 280zł i jechać nowym Ducatem. Chłopak też handluje, moją na placu kilka innych lawet ale kupił nowego Fiata do wypożyczalni. Pytałem się co go skłoniło i czy mu nie szkoda dawać innym samochodu. Odpowiedz była jedna: "Po to jest żeby jeździł". Lawetę często wypożycza ma stałych klientów, dobre podejście interes mu się kręci, w kieszeń mu nie zaglądam wiec nie powiem czy to opłacalny biznes. Mnie cieszy to że jeżdżę świeżym autem w najbogatszej wersji z pełnym Assistance. A te 280 zł wliczam w koszt sprowadzonego auta. Sam już bym 5 letniego trupa nie wypożyczył a tym bardziej kupił takiego do wypożyczalni. Kiedyś wypożyczyłem Mastera z okolic trochę wyjedzony i 600tyś km za cenę 250zł i gdybym nie zrobił dokładnych zdjęć auta to mogłem zostać wkręcony w obcierkę ( której było kilkanaście na aucie) i stracić kaucję. Niestety trzeba uważać na wypożyczających i na stare auta. Zostaje jeszcze kwestia czy ktoś dba czy nie i jak jeździ. Lawetę biorę czystą i zatankowaną pod korek, taką też muszę oddać, faktem jest że trzeba uważać na wszystko, ale tak jest nawet z pożyczeniem auta od sąsiada. Zepsujesz płacisz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi