Skocz do zawartości
neZu
neZu

Własna Marka Odziezowa, a nieleteni i dorosły.

Rekomendowane odpowiedzi

neZu
neZu

Witam, nazywam się Maciek. Chciał bym w prost zapytać czy ma sens zakładanie własnej marki odziezowej, gdzie firme założy osobą mająca 18 lat, a drugą będzie pośrednik 17 lat skończone w czerwcu. Motywacji nie brakuje, duzo rzeczy tez jest gotowych, swiadomosc o upadku firmy tez jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kbrzemiala
Kbrzemiala

Witam,

Osoba niepełnoletnia nie może założyć działalności gospodarczej (DG). W przypadku założenia DG, trzeba pamiętać o płaceniu miesięcznych składek.

Co masz na myśli własną markę odzieżową?

1. Od projektu, po szwalnie i po dystrybucję?
2. Zamawianie gotowych stroi oraz oddzielne umieszczanie grafiki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
neZu
neZu

Tak jasne wiem, ze osoba niepelnoletnia nie moze zalozyc, ale ja nie bede zalozycielem tylko moj znajomy który jest juz dorosly. A ja który miał bym byc wspolnikiem to chyba nie bedzie problemu, bo mozna chyba dzialac w  tym od wieku 16 lat, ale nie mozna podpisywac wszystkich umow itp.

1. Na poczatek zamawiamy gotowe ubrania + zlecamy firmie nadruki poczawszy od sublimacji,sitodruku, haftu komputerowego i inne, a gdy troche się rozwiniemy to będziemy zamawiać własne materialy i bedziemy zlecac to dla szwalni + dla firm ktore sie zajmuja nadrukami.  Choć nadal się zastanawiamy co by było opłacalniejsze przy małym budżecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kbrzemiala
Kbrzemiala
5 minut temu, neZu napisał:

Tak jasne wiem, ze osoba niepelnoletnia nie moze zalozyc, ale ja nie bede zalozycielem tylko moj znajomy który jest juz dorosly. A ja który miał bym byc wspolnikiem to chyba nie bedzie problemu, bo mozna chyba dzialac w  tym od wieku 16 lat, ale nie mozna podpisywac wszystkich umow itp.

1. Na poczatek zamawiamy gotowe ubrania + zlecamy firmie nadruki poczawszy od sublimacji,sitodruku, haftu komputerowego i inne, a gdy troche się rozwiniemy to będziemy zamawiać własne materialy i bedziemy zlecac to dla szwalni + dla firm ktore sie zajmuja nadrukami.  Choć nadal się zastanawiamy co by było opłacalniejsze przy małym budżecie.

Osoby niepełnoletnie (w wieku 16-18) mogą zostać zatrudnione na umowę o pracę, tylko w przypadku przygotowania do zawodu (jeśli masz identyczny kierunek szkoły średniej). Wspólnik/udziałowcem nie możesz zostać oficjalnie oraz prowadzić żadnych wiążących rozmów dotyczących firmy. W przypadku zawarcia umowy zlecenie, potrzebna jest zgoda prawomocnego opiekuna.

Czy badałeś zapotrzebowanie rynku oraz sprawdziłeś ilość firm preferujących podobne usługi?

Proponuję od napisania biznesplanu - przeliczenie wszystkich wydatków oraz ewentualnych zysków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
neZu
neZu

Tak badałem zapotrzebowanie rynku i firmy.

A jesli bedziemy sie starac o pieniadze na start firmy od  urzedu/banku, to jest to jakas kwota procentowa naszego budzetu na ten projekt czy jak to dziala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kbrzemiala
Kbrzemiala

Dofinansowanie bezzwrotne uzyskacie z UP. Jednakże nie wiem, czy są dofinansowania do takich biznesów. Wszystkie pieniądze trzeba wydać oraz następnie rozliczyć się z UP za pośrednictwem FV. Vat z tych zakupów nie jest zwracany. Kupno sprzętu komputerowego z oryginalnym oprogramowaniem, maszyny do klejenia, programy graficzny itp. Od momentu uzyskania dofinansowania, trzeba prowadzić DG przez minimum rok. Przez pierwsze 2 lata prowadzenia DG składki są znacznie pomniejszone.

Banki udzielają kredytów na korzystnych warunkach, dla rozpoczynających swój własny biznes. Jednakże trzeba przedłożyć biznesplan.

Edytowane przez Kbrzemiala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
neZu
neZu

A na poczatek starac sie o wynajem jakiegos lokalu w galerii handlowej, czy zwyklego lokalu przy ulicy i zazwyczaj na ile sie go bierze przy niskim budzecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kbrzemiala
Kbrzemiala

Przy prowadzeniu i wyłącznie takich typu usług, raczej nie powinno się korzystać z lokalu. Jest to interes internetowy, ponieważ "od ręki" nie przygotujecie koszulek z wybraną szatą graficzną.

Marża na pojedynczym ubraniu wynosi zapewne 2-10 zł. By móc wynająć lokal z mediami (1500 zł) oraz opłacić składki (500 zł) oraz różne podatki (VAT od sprzedaży lub inny podatek), policz ilość potrzebnych sprzedanych ubrań, by utrzymać firmę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
neZu
neZu

Myślę, ze jesli bedziemy zamawiac odziez od pewnej firmy odrazu z nadrukami, na nasz adres, a pozniej dostarczyli to do naszego wynajetego lokalu w galerii, to byl by chyba lepszy zysk, bo tam codziennie przechodzi bardzo duzo ludzi w przeciwienstwie do sklepu internetowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jannett
jannett

Czyli marka odzieżowa, nowa, do której dodacie tylko własne metki? Dobrze rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
neZu
neZu

Wlasne metki i pozniej przy wiekszym budzecie, wlasne szycie odzieży. Póki co zamawianie gotowych ubran, + zlecanie nadruki i metek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fantomass2013
Fantomass2013

NIe wiem kim jesteście ale szczerze wam powiem.

O galerii zapomnijcie, koszt lokalu jest ogromny a do tego umowy wieloletnie, za zerwanie duże kary

Przynajmiej w dużych miastach.

KOleżanka jest księgową, swego czasu rozliczała kilka sklepów w galerii Bonarka w Krakowie. Na początku, przez około rok były pustki.

Jeden z jej klientów dopłacał co miesiąc 10 000 bo nie opłacało mu się zerwać umowy.

Na szczęście po roku się rozchulało, ale to była franszczyzna znanej firmy Jubilerskiej.

Jeśli już to jakaś wyspa w galerii o niezbyt wybujałej renomie. z wyspami jest łatwiej, umowy mogą być krótsze i jest taniej.

Ale wpierw spróbowałbym online. jeśli marki wzory chwyca wtedy możecie zrobić jakieś stoisko, choć galeria nie wiem czy to dobry  wybór,

KLimatyczne miejsce nawiązujące do serii ciuchow w miarę uczeszczanym miejscu z dobrym dojazdem komunikacja 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Iza1985Iza
Iza1985Iza

Warto też pamiętać o skutecznej reklamie wizualnej - gadżety !. Polecam skontaktować się z firmą http://www.zokart.pl/kontakt/, która oferuję nadruki na odzieży i nie tylko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi