mzar 0 Napisano 3 Lutego 2022 Siemka. Jestem na wczesnym etapie budowy domu, 120m powierzchni użytkowej dom z "miękkim stropem" parterowy. Zastanawiam się nad sposobem ogrzewania. Byłem zdecydowany na powietrzna pompę ciepła ale coraz częściej słyszę o matach na prąd i ogólnie o ogrzewaniu elektrycznym. W co radzicie utopić pieniądze? Co będzie miało najlepszy stosunek efektywności do kosztów założenia i eksploatacji? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Star 2 Napisano 3 Lutego 2022 U mnie 92m2, będziemy robić maty. Koszt 14k jeśli w suficie, 22k w podłodze. Do tego fotowoltaika za 25k (już po zwrocie dopłaty 5k i odliczeniu podatku). Suma 39-47k. Wariant z pompą wyszedłby ok. 40k (pompa + rozprowadzenie ciepła). Koszty podobne, tylko prąd za darmo, sterowanie każdego pomieszczenia osobno z telefonu, brak maszynerii która się psuje, nic nie zajmuje miejsca. Jak dla mnie ogrzewanie matami wygrywa. Zerknij sobie na stronę: https://www.samurio.pl/oferta/elektryczne-maty-grzewcze-bvf Możesz dowiedzieć się tutaj więcej o tej technologii grzewczej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
wazer 2 Napisano 19 Maja 2022 Rozważalem również LPG w butli i groszek i z tych dwóch wybrałem pompę ciepła powietrze woda na grzejnikach z podłogówką tylko w łazience. Było to przed podwyżkami cen paliwa i LPG z butli wtedy nie wychodzilo dobrze. Polecam kalkulator ze strony ciepło właściwe w doborze mocy grzewczej. Ceny by trzeba teraz weryfikować bo nie wiem czy mają tam uaktualnione. Jeśli dom jest wybudowany można zastanowić się nad modernizacją sposobu ogrzewania, szczególnie, ze obecnie mozna liczyć na duże dofinansowania: https://domowniczy.pl/dofinansowanie-do-wymiany-pieca-w-2022-roku/ Zapoznaj się z tematem na stronie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
wodna12 0 Napisano 25 Marca 2025 Fotowoltaika z magazynem energii to coraz popularniejszy wybór wśród osób poszukujących efektywnego i ekologicznego sposobu ogrzewania domu. Dzięki połączeniu paneli słonecznych z systemem magazynowania energii, możliwe jest gromadzenie nadmiaru energii w ciągu dnia, co pozwala na jej wykorzystanie w nocy lub w pochmurne dni. Taki system może znacząco obniżyć koszty energii, a także zwiększyć niezależność energetyczną domu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi