Skocz do zawartości
jurempus
jurempus

firma brukarska

Rekomendowane odpowiedzi

jurempus
jurempus

Witam.Mam w planach założenie firmy brukarskiej.Na poczatek mysle o jakiś prywatnych posesjach żeby od razu na głęboka wodę nie wpaść...układam kostkę juz pare ładnych lat wiec co nie co wiem.Co myślicie o takim pomyśle i ile wkładu trzeba mieć zeby zacząc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michał_CR
Michał_CR

Skoro wykonujesz tę prace już jakiś czas to powonieneś sam najlepiej wiedzieć jakie nażedzia między innymi potrzebujesz aby realizować zlecenia, innych kosztów przy założeniu działalności nie masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michał Jezierski
Michał Jezierski
17 godzin temu, Michał_CR napisał:

Skoro wykonujesz tę prace już jakiś czas to powonieneś sam najlepiej wiedzieć jakie nażedzia między innymi potrzebujesz aby realizować zlecenia, innych kosztów przy założeniu działalności nie masz

Niestety, ale są i to całkiem sporo. Rejestracja jest bezpłatna, ale pierwszy okres prowadzenia firmy to dość duże koszty. Po pierwsze, koszt księgowości. Po drugie, reklama. Po trzecie, ZUS (6-miesięczne zwolnienie dotyczy jedynie składek społecznych).

Jeśli nie masz odpowiedniego kapitału, aby zacząć, to możesz spróbować pozyskać dotację z PUP na otwarcie działalności. Możesz liczyć maksymalnie na 6-krotność średniej krajowej, którą możesz przeznaczyć na zakup sprzętu, maszyn, reklamę, zakup materiałów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jurempus
jurempus

a oprócz PUP mozna gdzieś się starac o dotacje na sprzet?? nie chodzi mi koparki walce i inne cięzkie maszyny ale np.ubijarka,jakies szlifierki czy młoty do kucia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michał Jezierski
Michał Jezierski

O dotacje na sprzęt będzie ciężko. Większość środków skierowana jest na innowacje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kk001
kk001

Będzie cieżko ale pamiętaj, reklama to podstawa! jedną z form reklamy twojej działalności może być dobra lokalizacja typu lokale komercyjne wrocław. Nie warto bać się konkurencji i rynku, bo może być tak,że to ty wygryziesz jakieś firmy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
fiona45
fiona45

W takiej firmie na pewno przydadzą Ci się wózki widłowe. Wiem coś o tym :). Zerknij na propozycje firmy tutaj: https://www.agforklift.pl . Mają tam wiele ciekawych takich propozycji godnych uwagi. Sprzęty używane i nowe , nawet pod wynajem. Przy rozwoju firmy pomyśl o nich, bo będzie Ci lżej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jolanta952
jolanta952

Na Twoim miejscu pomyślałabym również o ubezpieczeniu swojej działalności. Wszystkie firmy z branży budowlanej powinny się na nie zdecydować, gdyż o sytuacje kryzysowe i uszkodzenie mienia nie trudno... Jedną z firm, która posiada je w swojej ofercie jest http://fullpolisa.pl/ - myślę, że warto zapoznać się z jej ofertą i wybrać najkorzystniejszy pakiet. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
irek711
irek711

Tere fere .

Jak próbowałem ubezpieczyć sprzęt to nie znalazłem ubezpieczyciela który by się tego podjął . Nie mogłem spełnić warunków. Sprzęt musi być przechowywany w pomieszczeniu zamkniętym. Jak rozłożenie rusztowania zajmuje pół dnia a złożenie drugie pół to spróbuj je chować na noc . Sranie w banie że tak się brzydko wyrażę. Większość postów  to reklama szeptana. Mało jest wypowiedzi mogących coś podpowiedzieć. Albo wózki widłowe . Ciekawe do czego potrzebne przy układaniu kostki brukowej ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
fiona45
fiona45

W każdej firmie na pewno potem przydadzą się wyjazdy integracyjne. Wtedy warto pomyśleć o noclegi w okolicach warszawy jeżeli tamte rejony bo to ciekawe miejsce.  Zerknij na https://www.hotellamberton.pl/ , bo mają tam wiele ciekawych propozycji godnych uwagi . Firmie też jakiś wyjazd odpoczynek się należy w wygodnym miejscu. Lepiej potem się współpracuje po takich imprezach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Maras
Maras
Dnia 22.10.2018 o 18:53, irek711 napisał:

Tere fere .

Jak próbowałem ubezpieczyć sprzęt to nie znalazłem ubezpieczyciela który by się tego podjął . Nie mogłem spełnić warunków. Sprzęt musi być przechowywany w pomieszczeniu zamkniętym. Jak rozłożenie rusztowania zajmuje pół dnia a złożenie drugie pół to spróbuj je chować na noc.

Dlatego lepiej sprzęt wypożyczać, niż kupować. Nie dość, że wychodzi taniej, to jeszcze odchodzi ci masa problemów. U nas w firmie, działamy głównie na sprzęcie wynajmowanym (branża budownictwo drogowe), jeśli chodzi o sprzęt specjalistyczny, który nie jest potrzebny codziennie. Z firmy http://bellator-mb.pl/ bierzemy np. podajnik mas bitumicznych, który jest bardzo drogim sprzętem, a wykorzystywany jest powiedzmy raz na pół rok (oczywiście wszystko zależy od ilości zleceń i ich specyfiki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jan3426
jan3426

Zaczynasz w tym, w czym już działałeś, także masz łatwiejszą drogę. Potrzebujesz na start 2-3 pracowników, aby to szło. Wkład początkowy około 20tys. Dobrze, abyś miał jakieś zdjęcia projektów, przy których działałeś. Najtrudniejsza rzeczą będzie pozyskanie klientów, ale moim zdaniem najbardziej opłacalny sposób na znaduje się tutaj http://dapalan.com/SYj9 punkt 3

Edytowane przez jan3426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Krejzol
Krejzol

Ja akurat szukałem jakiś czas temu sprzętu do nowo założonej firmy brukarskiej. Najwięcej pozytywnych opinii nazbierałem o firmie JAZON https://narzedzia.jazon.com.pl/pl/ i od nich zdecydowałem się zamówić. Właściwie wyposażyłem się u nich we wszystko, co niezbędne na starcie przy tej działalności. Podobało mi się to, że mogłem liczyć na doradztwo w kwestii obsługi maszyn.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi