Jarna 0 Napisano 8 Grudnia 2025 Mam ciężką glebę gliniastą która w deszcz robi się błotnista a latem twardnieje jak beton. Czy agresty mają jakąś szansę w takich warunkach? Może lepiej od razu odpuścić i posadzić coś mniej wymagającego? Bo nie wiem czy warto się męczyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
mzar 0 Napisano 8 Grudnia 2025 Ogólnie da się. Musisz tylko porządnie przygotować stanowisko przed sadzeniem. Wykop duże doły, pół metra w każdym kierunku, i na dno daj drenażu - żwir albo potłuczone cegły. Potem wypełnij mieszanką ziemi ogrodowej z piaskiem, kompostem i torfem, w proporcjach mniej więcej po równo. To sprawi że będzie przepuszczalna i korzenie będą miały czym oddychać. Agresty nie lubią jak im stoi woda przy korzeniach, więc taki drenażmega pomoże. Mulczuj podłoże korą albo ściółką, to też poprawi strukturę gleby z czasem. Ja mam podobny problem z gliną i moje agresty rosną świetnie odkąd zrobiłam takie przygotowanie. Trzeba trochę się napracować na początku ale potem już jest luz. Możesz też posadzić na lekkim wzniesieniu, takim kopczyku, wtedy woda będzie spływać. Nie rezygnuj od razu, spróbuj! Najgorsze co się może stać to że nie wyrośnie i będziesz wiedziała że trzeba było coś innego. Ale według mnie przy dobrym przygotowaniu masz szanse. Poszukaj może odmian opisanych jako wytrzymałe, w ofercie szkółek często jest taka informacja, sprawdź na https://www.podkarpackiesady.pl/20-agresty gdzie możesz znaleźć różne opcje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi