Skocz do zawartości
mieczeslaw
mieczeslaw

Usługi spawalnicze - produkcja jakie dokumenty pozwolenia itd

Rekomendowane odpowiedzi

mieczeslaw
mieczeslaw

Witam 

Jestem tu nowy i z góry proszę mi wybaczyć jeśli nie odpowiednie miejsce wybrałem na zamieszczenie tego tematu. 

Sprawa dotyczy strony prawnej. 
Dokładnie interesuje jakie wymogi trzeba spełniać oraz gdzie trzeba zgłosić tego typu działalność. 
Dodam iż będę prowadził produkcje bram balustrad itd całą gamę usług spawalniczych typowo budowlanych oraz naprawy różnego rodzaju aluminiowych podzespołów czy komponentów. Drugą sprawa jest to że będę produkował na sprzedaż różnego rodzaju elementy metalowe od ozdobnych po wyposażenie wnętrz a w głównej mierze produkcja będzie skupiała się na sprzęcie sportowym np drążkach do podciągania się. Co w takim przypadku muszę posiadać ( w sensie dokumentów) aby w pełni legalnie to robić i sprzęt był legalny

Z góry dziękuję za odpowiedzi 

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
int
int

Z pewnością atesty. Wszystko - no prawie - de facto co się produkuje wymaga atestów ale niekiedy są one drogie i trudne do uzyskania. Całkiem niedawno słyszałem o gościu co na dziko robił w garażu ławki i klient z allegro - jakiś wielki byk jak wyciskał to mu się złamała i uszkodziła mu coś z krtanią. Na szczęście nie wytoczył mu sprawy cywilnej ale karną dostał z urzędu. Zawiasy. Sam też byłem świadkiem choć nie naocznym jak gość się podciągał na drążku umieszczonym w futrynie i runął, to go kręgosłup porządnie bolał.

Gdyby szukał Pan pomysłów, koncepcji, to chętnie się podzielę swoimi.

Edytowane przez int

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kaliber44
kaliber44

int dokładnie! Należy zapewnić klientowi bezpieczne użytkowanie wytwarzanego sprzętu, a sobie spokojny sen. Już nie mówiąc jak po takiej sytuacji poleci w dół popularność firmy i jej dobre imię. Do wszystkiego trzeba się zabrać z głową. Prowadzę firmę z bratem i swoich pracowników na etacie mamy niewielu. Przeliczając wszystkie koszta stwierdziliśmy, że pójdziemy w outsourcing, jeśli chodzi o kadrową, księgową i wszystkie typowe sprawy pomocnicze. Zajmuje się tym dla nas firma seito https://seito.pl/uslugi/outsourcing-spolek-zaleznych-i-obszarow-pomocniczych/ a my możemy się skupić na tym, na czym znamy się najlepiej. Dzięki takiemu rozwiązaniu generujemy spore oszczędności, które możemy przeznaczyć na rozwój firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oceanborn
Oceanborn

Nie wysilaj się. Wszyscy wiemy że nie masz żadnej firmy produkcyjnej ani restauracji ani nic z tego co przedstawiasz że niby masz, tylko dziadujesz za marne grosze robiąc guerilla marketing.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi