Jump to content
ŁukaszJ
ŁukaszJ

Ulga na start

Recommended Posts

ŁukaszJ
ŁukaszJ

Witam,

czy wiadomo już coś z ulgą na start? Obejmuje ona składkę zdrowotną? Nigdzie w sieci nie mogę tego wyczytać. Pracuję na cały etat, nie stać mnie na opłatę teraz składki zdrowotnej, dlatego ratuje mnie "ulga na start", choć też nie jestem pewien czy obejmuje to 100% zusu przez 6 miesięcy. 

dziękuję za odpowiedzi,

pozdrawiam, Łukasz

Marcel
Marcel

Masz tu gotowy cytat:" Ulga na start nie zwalnia ze składki zdrowotnej
Skoro ulga na start zwalnia młode firmy wyłącznie z opłacania składek ZUS społecznych – młode firmy muszą pamiętać, że nie są zwolnione z opłacania składki zdrowotnej. Niestety to smutna informacja dla przedsiębiorców ponieważ składka ta jest aktualnie najdroższa i wynosi aż 319,94 zł."

Niestety, ale składki zdrowotne będziesz musiał opłacić. 

Michał Jezierski
Michał Jezierski

Zdrowotne zostają, nie ma społecznych, co jest i tak dość dużą ulgą na start dla początkującej firmy.

Natomiast należy pamiętać, że po pół roku przez kolejne 24 miesiące obowiązuje mały ZUS, co też jest plusem.

Zatem na dobrą sprawę, przez 2,5 roku jest czas na to, aby odpowiednio rozwinąć swój biznes. 

Ada41
Ada41

Mieszają bardzo z tymi składkami. Tak czy siak i tak są stanowczo za wysokie. Tym bardziej, jak ktoś jest na starcie.

Ewa90
Ewa90

Witam. Podepne się do tematu. Witam. Czy rozpoczynając działalność tłumaczenia i korepetycje mozna skorzystać z ulgi na start? Pytam, ponieważ w internecie krążą sprzeczne informacje. Niektórzy uważają że tłumacz albo korepetytor to wolny zawód i wtedy nie mogą takie osoby skorzystać z tej ulgi. Jednak na stronie ZUSU (http://www.zus.pl/baza-wiedzy/biezace-wyjasnienia-komorek-merytorycznych/firmy/-/publisher/details/1/ulga-na-start-preferencyjna-podstawa-dzialalnosc-nieewidencjonowana_-jakie-sa-warunki-uprawnienia-i-skutki-/1948772? nic takiego nie wyczytalam...  Proszę mądre głowy o informacje ?

ŁukaszJ
ŁukaszJ

Najlepiej dowiedzieć się u źródła. Ja nie miałem problemu z dostaniem ulgi.

manin27
manin27
Dnia 18.01.2019 o 19:03, ŁukaszJ napisał:

Najlepiej dowiedzieć się u źródła. Ja nie miałem problemu z dostaniem ulgi.

Od czegoś konkretnego to zależy?

janusz
janusz

Zobacz na stronie prawozus.pl, masz tam mnóstwo sprawdzonych, rzetelnych informacji związanych z poradami na tematy ZUS - renty emerytury, zasiłki, wszelkie wsparcie i ulgi w dobie nie tylko pandemii, ale i trudniejszych okresów w rzeczywistości sprzed Covid czy teraz.