BsMarket.pl 0 Napisano 12 Lutego 2020 Poszukuję agencji, która wykona mi sklep na prestashop i ceny jakie otrzymuję są od 300zł - 30 000zł. Rozumiem, jeden zrobi więcej drugi mniej na starcie. Na razie tylko robię rozeznanie w cenie. Ile wy zapłaciliście? Znalazłem jedynie takie wytłumaczenie Cena Prestashop Ile kosztuje prestashop? z którego wynika, że im mniej doświadczony developer to cena niższa. Nie chcę dać się nabrać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
alberdim 0 Napisano 16 Kwietnia 2020 Ale czy to musi być Prestashop? Zobacz, że stawiając własny sklep internetowy na Prestashop z definicji musisz liczyć się z dość dużymi wydatkami bo za każdy dodatkowy moduł będziesz musiał płacić – niezależnie do tego czy jest to udostępnienie usługi paczkomaty czy integracja na przykład z ceneo. Nawet jeśli już zapłacisz za daną integrację to i tak z czasem będziesz musiał płacić jeszcze raz bo będzie zmiana w kodzie usługodawcy i… wtyczka przestanie działać. Nie lepiej skierować się w model SaaS? Nie musisz dbać o serwer, aktualizacje, nowe wymagania prawne jak na przykład anonimizacja klienta. Zobacz nawet na taką rzecz jak skórka sklepu. Aby samodzielnie nie grzebać w kodzie musisz wydać minimum 400 zł a możesz przecież wybrać gotowy sklep za 30 zł miesięcznie. Zobacz nawet na takie rozwiązanie jak shopelo.pl Za te 400 zł za skórkę masz prawie rok działania gotowego sklepu. Paczkomaty w Presta? 1400 zł za sam moduł gdzie w usługach SaaS nie płacisz, obsługa zamówień, integracja z DPD czy DHL czy nawet lokalnym kurierem miejskim – to wszystko w Presta do kupienia od 500 zł w wzwyż… Jasne… jak masz 5000 zamówień dziennie to masz i wysokie obroty (jak i w miarę przyzwoity zysk) i wówczas stać się na Presta – ale przy mniejszych rozwiązaniach SaaS jest lepszym rozwiązaniem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
BsMarket.pl 0 Napisano 16 Kwietnia 2020 Bzdury. Moduł paczkomatów ~100zł . Sam wybieram czego potrzebuję i mam dostęp do pełnego kodu. Żaden moduł w preście do obsługi kurierów nie kosztuje 500zł - DPD (darmowy od handlowca) DHL 150zł. W Saasie zaczynają się schodzy jak mamy zamknięty kod i musimy zlecać firmie modyfikacje. Tutaj jest to świetnie opisane Gdzie otworzyć sklep? Saas, open source czy dedyk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
alberdim 0 Napisano 16 Kwietnia 2020 Bzdury? A wiesz ile kosztuje w DPD ten `darmowy moduł'? Już mówię - musisz najpierw podpisać umowę na minimum 500 zł obrotu z firmą kurierską. Co to oznacza? Ze jak nie zamówisz przesyłek na minimum 500 zł to i tak płacisz 500 zł - umowa na 12 miesięcy. A przecież możesz korzystać z umowy z brokerem kurierskim który wcale nie wymaga od Ciebie minimalnych obrotów. Masz dostęp do kodu. Świetnie. Ale moim zadaniem nie jest `pisanie kodu` lecz prowadzenie sklepu, obsługa klienta. Mam jeszcze robić kurs programowania za 20 000 zł aby móc coś zmienić w kodzie który dostałem/kupiłem? Druga rzecz to dziury w presta. Nagle dostaje maila, że wystąpiła dziura o statusie krytyczna która wymaga natychmiastowej instalacji bo jakiś chińczyk z internetu może pobrać wszystkie dane osobowe moich klientów. Nie zdążyłem i ktoś pobrał te dane. Wiesz jaki mam obowiązek zgodny z RODO? Powiesz - trzeba mieć firmę która będzie dbała o takie rzeczy - ale firma będzie pracowała za darmo? Ile weźmie firma za aktualizację? 10 zł? 15 zł? Idźmy dalej. Idziesz po taniości (masz do tego prawo) i wybierasz mniejszego developera który instaluje Tobie presta. Po roku coś trzeba zrobić a developer nie odbiera komórki, nie odpisuje na maila. I co wówczas? Kurs za 20 000 zł i zamiast prowadzić sklep stajesz się programistą/developerem? Alternatywa? Wybierasz sprawdzoną firmę ale nie płacicsz jej 10 zł. Nawet przed chwilą wszedłem na stronę z modułami do presta. od 39 zł do 149 zł za PODSTAWOWE moduły a aby uruchomić sklep naliczyłem 11 modułów które trzeba kupić i to na szybko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
BsMarket.pl 0 Napisano 16 Kwietnia 2020 Boże co ty za bzdury piszesz... rozumiem "krypto" reklama swojego Saasa, ale nie potrafisz w PR i reklamę to oddaj to w ręce komuś kto się zna. To czy masz Saasa czy nie to musisz dostać dostęp do ich API. Dają każdemu.. jeszcze tydzień temu to sprawdzałem. Umową podpisujesz z opiekunem DPD i z nim ustalasz stawkę, co ma do rzeczy moduł i przewidywany volumen paczek? Chodzi o coś innego, jeśli opiekunowi powiemy, że robimy 500 paczek miesięcznie, to dostaniemy cenę niższą za paczkę niż ten co robi 200 paczek, jeśli nie wywiążemy się z tego doliczą nam dodatkowy koszt, tylko co ma wspólnego nasza dyskusja z polityką firmy DPD? Na stronie DPD pod tym linkiem masz to opisane i dają każdemu. kłamstwo 1 obalone. Broker? Najwięksi mają integrację z prestą jak np. furgonetka, również za darmo. Właściciel sklepu na preście nie pisze sam kodu dzień i noc, jeśli są zmiany potrzebne i związane z rozbudową sklepu to szuka zleceniodawcy Oferta A 500zł Oferta B 1000zł Oferta C... itd. Może wybrać, w Saasie niestety płaska stawka i to zazwyczaj koło 200-300zł/h, nie wspominając już że w markecie prestashop addons można kupić wiele dodatków za jednorazową kwotę ~200zł. Przykład klienta, doił go Saas aż miło, przenosiny na prestę i mówi, że za dodanie programu partnerskiego chcieli od niego 6000zł... na preście koszt ~70$. Dziura w preście i chińczyk pobrał dane A do Twojego Saasa nie włamią się? Jak ktoś uparty będzie to wszędzie się w łamie, nawet do największego (lub jednego z największych) sklepów z elektroniką morele.net włamali się. Bzdura obalona obalmy kolejne kłamstwo, i wybierasz mniejszego developera który instaluje Tobie presta. Po roku coś trzeba zrobić a developer nie odbiera komórki, Może się zdarzyć, wtedy szuka innego developera. A co jeśli klient będzie Ci płacił za Twojego Saasa do którego nie ma dostępu (kodu), zbuduje bazę klientów, naniesie poprawki. Zamówi indywidualne szablony za tysiące złotych a Twoja firma splajtuje? Straci wszystko bo ten sklep nigdy nie był tak naprawdę jego, on tylko w abonamencie wypożycza od Ciebie sklep za opłatę miesięczną. Przestanie płacić i wszystko również straci. Wygoda open source to w każdej chwili mogę zgrać cały sklep nawet na pendrive i schować do szafki. W saasie tego nie zrobimy. Tobie również będą płacić za dodatkowe modyfikacje, których w standarcie nie ma. Nie są to kwoty na pewno 70-200zł. 11 modułów żeby uruchomić podstawowy sklep? Ciekawe co tam naliczyłeś Efekt spadających płatków na ekranie policzyłeś? Dziwne bo 60% moich klientów bierze podstawowy standard: Integracja allegro (jednorazowo ~450zł netto) Integracja Google merchant/FB ads) jednorazowo 100zł Zależy od budżetu i potrzeb klienta. Taka jeszcze ciekawostka o Saasach, niektóre każą sobie płacić za certyfikat SSL miesięcznie, lub jego zakup niemałą kasę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
mzar 0 Napisano 27 Września 2023 Założenie sklepu to można powiedzieć, ze nic: można sprzedawać w mediach społecznościowych, marketplacech takich jak Allegro, olx, ebay itp. Jeżeli chodzi o sam sklep internetowy to w widełkach od 3 tys. W zależności od produktów, ilości, funkcjonalności itp https://blackdale.eu/tworzenie-stron-internetowych/ Jeśli szukacie firmy do postawienia sklepu czy strony www, polecam od siebie kontakt z nimi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi