Jak zacząć grać na giełdzie?
Przez
Martynika, w GPW - Giełda Papierów Wartościowych
-
Podobne tematy
-
zainwestuję 200 tysięcy lub więcej..
Zainwestuję do 200 000 zł szukam kogoś o podobnych parametrach finansowych do wspólnego przedsięwzięcia tylko realne oferty bez forex'ów i innych cudów zapraszam -
Trochę filozoficznie o pieniądzach i biznesie
Witajcie, biznes i pieniądze to temat, który od dawna mnie fascynuje. Pochodzę z dość biednej rodziny. Moi rodzice przez większość życia zarabiali coś między minimalną a średnią krajową, bliżej minimalnej. Pamiętam jak dziś, kiedy mama opowiadała mi o jakimś znajomym, który zarabia 4.000 zł miesięcznie i wydawało się zarówno jej, jak i mnie, że to bogacz. Jestem pierwszą osobą w mojej rodzinie, która zarabia sensowne pieniądze. Pracuję zdalnie jako programista i wyciągam po przeliczeniu z obcej waluty około 30.000 zł netto miesięcznie nie przepracowując się zbytnio. Z jednej strony ta stawka już mi spowszedniała, ale z drugiej moje korzenie nie dają o sobie łatwo zapomnieć i często porównuję się do ludzi zarabiających po 2.000 zł. Fascynuje mnie zmiana sposobu myślenia i to, jak lęk wpływa na umiejętność zarabiania pieniędzy. Ilekroć jestem wśród ludzi zarabiających niewiele, pieniądze wydają mi się czymś nieosiągalnym. Lęk blokuje danie sobie przyzwolenia na posiadanie. Jestem od jakiegoś czasu w małym impasie, gdzie nie potrafię wyobrazić sobie, że jestem wart więcej. Z podziwem słucham ludzi, którzy mówią z lekkością o setkach tysięcy złotych. Jest w tym coś pięknego. Możecie mnie wyśmiać lub zwyzywać, ale jest też druga strona medalu, której być może nie powinienem przedstawiać na takim forum. Otóż jakaś część mnie poddaje w wątpliwość sens prowadzenia biznesu. Bardzo często zastanawiam się czy takiego świata chcę. Duże pieniądze robią często ludzie, którzy tworzą i zaspokajają sztuczne potrzeby. Innymi słowy, jest w tym wszystkim coś chomiczego - poświęcanie życia dla robienia kasy na zasadzie bezsensownego wyciągania jej ludziom z kieszeni i kupowanie bzdur od innych, podobnych nam, którzy takie sztuczne potrzeby wytworzyli u nas. Czy zdarza Wam się czasem patrzeć na to w taki sposób? Jestem rozdarty między pragnieniem poznawania świata również od strony bogactwa, bo daje to dostęp do pięknych chwil i przedmiotów. Z drugiej strony jest w tym coś płytkiego, brzydkiego, niepotrzebnego, odwracającego uwagę od ważniejszych spraw. Postanowiłem jednak, że będę dalej eksplorował ten świat i poszerzał sobie świadomość w kierunku, gdzie te 30.000 zł to niewiele i gdzie jest dużo przestrzeni na znacznie większe pieniądze. -
Oszczędności
Wszędzie szukam informacji - ktoś zna operatora OTVARTA? Piszą, że stałe IP idealne dla początkującej firmy, dlatego szukam rekomendacji. -
Chciałbym spełnić marzenia kilku osób...
Witajcie. Potrzebuje sposobu bądź dodatkowej pracy, dzięki której będzie możliwa realizacja marzeń kilku kobiet, które nie do końca wierzą że im się to uda. Niestety, w moim przypadku praca na pełen odpada, gdyż jestem uczniem (klasa maturalna), a po zdanej maturze zamierzam iść na studia dzienne (kierunek Informatyka). Jakby ktoś mi zarzucił, że nic nie robię to będzie w błędzie - pracuje jako copywriter, jednakże ciężko jest oszczędzić tyle, aby móc spełnić marzenia jednej osoby (raz mi się to udało). Będę wdzięczny za udzieloną mi pomoc.w Praca
-